Terzialan

Mayıs 8, 2007

BAYRAMLAR:

Yılda iki defa yapılan dini bayramlar için hazırlıklar birkaç gün önce başlanır. Bayramlar için herkes bütçesine göre yeni giyecekler alınır.Evler badana yapılır,temizlenir.Tatlılar (özellikle baklava,dilber dudağı, şam tatlısı ve saraylı ) hazırlanır.Arife günleri daha çok gödek (pişi,lokma ) pişirilerek ,bir kısmı komşulara dağıtılır,diğer kısmı bayram süresince misafirlere ikram edilir.Arife günleri mezarlıklar ziyaret edilir,Kuran okunur.Bayram sabahı erkenden kalkılarak abdest alınır,en yeni giyecekler giyilerek camiye gidilir.Belde dışında yaşayanlar da çok önemli mazeretleri yoksa bayram namazına gelirler.Bayram namazı bitiminde köyün çok eski minyatür topun patlatılmasıyla bayram başlar. Camii çıkışı beldenin en yaşlısı en başa durup,daha sonra yaş sırasına göre diğerleri onu takip etmek suretiyle mezarlığa doğru uzun bir sıra oluşturulur.Böylece herkes birbirinle bayramlaşmış olur. Mezarlığa gidilip önce toplu olarak,daha sonra herkes kendi akrabasının mezarı başında dua eder.Eve dönüldüğünde ev halkı ile bayramlaşılır,büyüklerin elleri öpülür.Ramazan bayramlarında çikolata ve çeşitli şekerlemeler ikram edilir.Kurban bayramlarında ise daha çok kurban telaşı ön plana çıkar.Bayramların diğer günlerinde yaşça küçük olanlar büyükleri ziyaret eder,ellerini öper hal ve hatırlarını sorarlar.

http://www.terzialan.com/gelenek.html

Reklamlar

Bir Yanıt to “Terzialan”

  1. madalya Says:

    kurban bayramınızı tebrik eder bu yararlı site için site sahibine teşekkür ederim


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: